Saturday 22 November 2014

Kari Daging Tetel arini okeyyy:)

Memang sedap sangat kari daging tetel ni apalagi dagingnyer sangat segar. Saya hanya mkn skit sahaja kerana terpaksa mengawal pemakanan berlemak.heee:) Jom layan resepi yang telah saya buat arini.  Jom layaaann....

Daging 1/2 kilo
santan pekat -sederhana
1 bawang merah besar -hiris
3 ulas bawang putih -hiris
halia dlm 2 inci
asam keping -1
ubi kentang 1 biji - potong 4 
daun kari - 2-4 helai
kayu manis -1
kari daging babas - 4 sudu bsr

Cara-Cara:-

tumis dulu bawang merah,putih , halia dan kayu manis bagi naik bau. 
tuang serbuk kari daging dan kacau dlm 5 mnt.. baru tambah air.. kalau mcm saya, saya rebus dulu daging tu.. ambil sedikit air rebusan daging tadi gaul kan sekali dgn kari ..bg kari betul2 masak n sampai pecah minyak..bila kari masak naik minyak.. ambil daging kacau biar sebati.. campur sekali ubi kentang..bagi biar betul2 masak daging dan ubi kentang tadi.
selepas itu.. masukkan santan dan kacau bagi mereneh dan mendidih terbit minyak..
bila kentang dh empuk.. masukkan asam keping, gula dan garam.. dan rasakan.. bila dh nmpak mcm kepekatan bolehlah rasa n angkat untuk dihidang dengan nasi putih panas2.. huh memang rasa kesedapanyerrr .. perghhhhh๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

** kalau boleh minyak kena lebih skit.. bila menumis tu bg kari betul2 masak sampai naik minyak.. baru sedap**



No comments:

Post a Comment